Αφού είσαι rockstar developer συνέχισε να είσαι rockstar developer

Είσαι ένας τρομερός και φοβερός developer. Γνωρίζεις αυτό που κάνεις όσο κανείς άλλος. Τις προάλλες είχες αυτή την καταπληκτική ιδέα για ένα νέο web app και παίρνεις τηλέφωνο τον επίσης καταπληκτικό φίλο σου που είναι φοβερός και τρομερός developer. Τα βάζετε κάτω και βγάζετε το συμπέρασμα πως η ιδέα σας είναι πραγματικά μοναδική. Εντοπίσατε το κενό στην αγορά και η εφαρμογή σας έρχεται να το καλύψει. Θα γίνει κόλαση. Ούτε αυτό όμως είναι αρκετό για να σας αγχώσει μιας και το scale up μιας web εφαρμογής είναι παιχνιδάκι. H ασφάλεια; Μια από τα ίδια. Δεν υπάρχουν εμπόδια. Ξαφνικά οι σωστές γνωριμίες σας φέρνουν κοντά στους σωστούς ανθρώπους και από το πουθενά, η ιδέα γίνεται εταιρεία, πέφτουνε φραγκάκια και αρχίζει το development. Μα τους χίλιους κεραυνούς! Θα σκίσετε!

Let’s write some code

Πίτσες, μπύρες, μουσικούλα και ήδη ένα draft της εφαρμογής αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Η στιγμή που σελίδες θα αρχίσουν να παίρνουν μορφή αρχίζει και πλησιάζει. Η λογική του web app γράφεται, o/oι server/s είναι αστακοί και τα stretch tests δείχνουν πως δικαίως έχεις το όνομα του τρομερού και φοβερού developer στην αγορά. Παράλληλα, αποφασίζετε πως πρέπει να δώσετε και μια μορφή στο interface της τρομερής και φοβερής εφαρμογής. Οπότε αφήνετε για λίγο στην ακρή τους αλγόριθμους και αποφασίζετε πως πρέπει να βάλετε τα κουμπάκια, τις φόρμες, τα μηνύματα και τις επιλογές τις εφαρμογής σε μια τάξη. Σε μια οπτική τάξη. Με άλλα λόγια σιγά το πράμα, να φτιάξετε ένα interface ώστε οι χρήστες να παίξουν με το μοναδικό web app σας.

Λίγο χρώμα εδώ, λίγα κουμπάκια εκεί, μια καλή δόση από rounded corners, shadows και άλλα καλούδια ένα “web 2.0” logo πάνω ψηλά “μεγαλούτσκο να φαίνεται” και είστε έτοιμοι για κλειστή beta. Παναγίτσα μου! Νομίζετε πως έχετε κατουρήσει λιγάκι το παντελόνι (ή τη φούστα) από τη χαρά σας. 1000 user accounts έτοιμα να παραδωθούν στο κοινό για να μαγευτούν από την ποιότητα του αλγόριθμου και την ταχύτητα της εφαρμογή σας. Άντε καλά, και από το interface της αλλά σίγα το πράγμα. Είστε σίγουροι πως όλοι θα μπούνε στη λογική του “omg why haven’t I thought of this” και προβάρετε και την υπογραφή για τα αυτόγραφα που πρόκειται να υπογράψετε. Ζείτε ένα όνειρο.

Βήτα

Οι πόρτες ανοίγουν στα μουλωχτά για τους 1000 χρήστες οι οποίοι θα δοκιμάσουν την εφαρμογή. To GetSatisfaction account σας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα όποια σχόλια / προτάσεις του κοινού. Κοιμάστε ήσυχοι γιατί πρόβλημα ασφάλειας ή bug δε πρόκειται να βρεθεί και αν βρεθεί θα έχει εντοπιστεί πρώτα από εσάς τους ίδιους γιατί είστε αστέρια.

Πέσατε σε καλούς beta testers και όλοι με καλή διάθεση αρχίσουν και μοιράζουν ιδέες / προτάσεις. Παρατηρείτε ότι δεν υπάρχει πουθενά σχόλιο για το πόσο γαμάτος είναι ο αλγόριθμος ή για το πόσο σφαίρα πάει το web app ή ακόμα για το πόσο ασφαλές είναι το περιβάλλον. Όλες οι ερωτήσεις ξεκινούν με τη φράση “Πως μπορώ να” και στα γρήγορα καταλαβαίνετε πως από τους 1000, οι 500 δε κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, οι 300 έχουν σοβαρό πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, οι 100 τα κατάφεραν αλλά απορούν γιατί να κάνουν κύκλους μέσα στο περιβάλλον της εφαρμογής για να κάνουν κάτι πολύ απλό, οι 50 σας έριξαν μπινελίκια και σας είπαν πως εδώ είναι Ελλάδα και δε παίζουν τέτοιες εφαρμογές ενώ οι τελευταίοι 50 είπαν να προτείνουν και κάποια πράγματα.

Κακά. Αντί να μοιράζετε συνεντεύξεις και να πάρετε τα κανάλια σβάρνα, ψάχνετε να βρείτε πως είναι δυνατόν να μη βρήκανε άκρη τόσοι άνθρωποι. Το συμπέρασμα που βγάζετε είναι πως μάλλον χρησιμοποιήσατε λάθος beta testers. Κακά.

Ρε σου λέω η ιδέα είναι μοναδική

Είναι. Είπε κανείς το αντίθετο; Η υλοποίηση είναι το πρόβλημα. Στα 11 χρόνια που ασχολούμαι με το web δεν έχω ακούσει ποτέ σχόλια σαν τα παρακάτω από χρήστες / δοκιμαστές εφαρμογών:

 1. Ο φίλος όργωσε. Έχει κάνει ένα extend το Security Class άλλο πράγμα σου λέω.
 2. Ρε φίλε εντάξει, οι φόρμες που συμπληρώνω νιώθω ότι περνάνε από τρελό sanitization. Είμαι σίγουρος πως ότι και να περάσω στο input αυτός θα το καθαρίσει.
 3. Είδες ρε τα τυπάκια πως διαχειρίζονται τα uploads. Ruby ρε, Ruby και τα μυαλά στα κάγκελα. Με PHP ακόμα θα τρέχανε.
 4. Ανέβασα που λες φωτογραφία στο profile μου και ο τύπος δημιούργησε 10 εκδόσεις σε διαφορετικές διαστάσεις on the fly. Δεν είναι τρομερό;
 5. Κοίτα να δείς που άμα μπω από Internet Explorer 6 και απενεργοποίησω τη Javascript, η φόρμα θα παίξει κανονικά. Oscar for the best graceful degradation techniques.

Έχω ακούσει όμως αυτά. Όπoυ <Action title> βάλε μια ενέργεια δική σου.

 1. Αν πατήσω εδώ τι θα γίνει;
 2. Που είναι το <Action title> γαμώ;
 3. Πως φεύγω από εδώ τώρα;
 4. Γιατί δε μου δίνει τη δυνατότητα να <Action title>;
 5. Καλά ρε, εκεί που βάλανε το <Action title> έκανα μισή ώρα να το βρώ και να φανταστείς είχα τον Θανάση στο τηλέφωνο να μου εξηγεί.
 6. Παρά είναι πολύπλοκος ο τρόπος του για να το βάλω στη καθημερινότητα μου. Θα χρησιμοποιήσω του ανταγωνιστή.

Και πολλά άλλα.

Ρε, να πάρω ένα τηλέφωνο τον Αρίστο τον designer; Αυτός θα πετάξει καμιά ιδέα.

Πολύ μπλά μπλά για να πω πως χρειάζεστε κάποιον που να σκαμπάζει από design. Κάποιον που θα μπορέσει να βρεί το κοινό σας, να κατανοήσει τις ανάγκες του και να αποτυπώσει την τρομερή και φοβερή ιδέα σας σε ένα χρηστικό περιβάλλον επιλογών. Όχι δε λέω αυτόν που θα ανοίξει το dribbble να δεί τι μόδα παίζει στις σκιές των buttons ή το cssmania για να δει 10 – 15 sites και να σας φτιάξει κάτι που θα έχει λίγο απ’ όλα. Αν είναι να δώσετε λεφτά για κάτι τέτοιο καλύτερα προχωρήστε μόνοι σας. Ίδιες πιθανότητες επιτυχίας έχετε.

Το design κοστίζει ακριβά. Όσο κοστίζει και το development που τόσο καλά ξέρετε να κάνετε.  Όταν φτάνει εκεί το θέμα ειδικά για εφαρμογές που θα αναπτύξετε μόνοι σας, δε χρειάζονται τσιγκουνιές. Ήδη έχετε γλιτώσει ένα σκασμό χρήματα από το development. Όμως το development είναι ακριβώς το 50% μιας εφαρμογής. Το κομμάτι που κανένας δε θα εκτιμήσει ή δε θα καταλάβει τα πρώτα κρίσιμα λεπτά στη χρήση της. Το άλλο 50% (design) είναι αυτό που θα “εκτεθεί” και ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε, θα χρησιμοποιηθεί ή θα θαφτεί παίρνοντας μαζί του και το άλλο μισό.

Δώσε το κομμάτι του design σε έναν rockstar designer. Πλήρωσε τον με το τρόπο που θα ζητούσες να πληρωθείς και εσύ. Αφού είσαι rockstar developer συνέχισε να είσαι rockstar developer.

19 comments

 1. Να με συγχωρεί η χάρη σου αλλά κι εμείς οι πτωχοί και dribbble ανοίγουμε και cssmania και forrst και απ’όλα.

  Το post τα σπάει όμως και σε συγχωρώ που δεν μ’αγαπάς. Μες στο μυαλό μου είσαι.

 2. @sugarenia: Άντε ρε, αφού ξέρεις τι εννοώ. Ποιός δε μπαίνει σε όλα αυτά. Όταν έρθει η ώρα τους όμως 😛

 3. Καλό.

  Έχω την εντύπωση πως ο designer περισσότερο πρέπει να καταλάβει τις ανάγκες του κοινού, παρά να το βρει τόσο.

  @Sugar dribbble απορώ γιατί ανοίγεις. Εγώ κάθε φορά που το ανοίγω, αγχώνομαι, εκνευρίζομαι και στο τέλος στεναχωριέμαι, για πολλούς και διάφορους λόγους 😛

 4. @klou: Εντάξει ας βρούνε έναν να τα κάνει όλα, διαφορετικά χρειάζονται ολόκληρο τμήμα UX που με άλλα λόγια χρειάζεται

  Information Architect
  Interaction Designer
  User Researcher
  Αναπληρωτή χειριστή ιπταμένου δίσκου

  Το πάμε στην άλλη άκρη. Πόσοι / πόσες εταιρείες έχουν απ’ όλους αυτούς. Λίγες. Ένας καλός overall designer για τα δικά μας κυβικά / project will do just fine.

 5. Φανταστικό ποστ. Σε φάσεις νιώθω σαν να περιγράφεις την δική μας φάση μέχρι να καταλάβουμε οτι θέλουμε κάποιον UI oriented στην ομάδα(duh!).

  Τι να κάνεις; Γιράσκω αει διδασκόμενος 🙂

 6. @papanotas: Meh, δεν είχα κανέναν στο μυαλό μου όταν το έγραφα αυτό το post. Εξ’ άλλου εσείς έχετε designer καλό και από πολύ νωρίς 😀

  Πες μου όμως πόσα projects σου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας; Εμένα 5,6..

 7. Άπειρα τα projects. Βέβαια για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, μερικές φορές είναι οικονομικό το θέμα. Αν και δέν δικαιολογεί την κατάσταση συμβαίνει.

 8. Δεν δικαιολογείται γιατί ακούω τον άλλο να λέει:

  “Πήραμε ένα server άστα να πάνε. Σφυράει. Ντάξει πληρώνουμε 800 ευρώ το μήνα και SLA άλλα τόσα αλλά μάλλον θα μας βγάλει”.

  Μα ρε man, θα σε βγάλει όταν θα έχεις 25κ users συνδεμένους όπου ο καθένας κάνει 500 κινήσεις το λεπτό. Μέχρι τότε τι το θες το ρημάδι; χεχ

 9. Πολύ καλό το άρθρο πραγματικά. Στοχεύει στο πραγματικό πρόβλημα του developing. Το πως αυτό που έχεις στο μυαλό σου να το καταλάβει ο χρήστης.

  Πρότασή μου είναι να κάθεσαι να παρακολουθείς έναν άσχετο (και όχι μόνο έναν…) από παιχνίδια. Που πάει το μάτι του, τι ψάχνει, τι πατάει πρώτο κτλ. κτλ. Γιατί όσο μα όσο καλό και να είναι κάτι αν κάποιος δεν το “πιάσει” με τη μία, άστο καλύτερα.

 10. @apanag: Χμ, δε νομίζω πως για την ώρα υπάρχει “rockstar” στην Ελληνική αγορά. Αλλά πιστεύω πως πολλοί έχουν τα προσόντα να γίνουν.

  Το θέμα είναι πως υπάρχουν και εκτός Ελλάδος πορτοκαλιές.

 11. Έλα μωρέ τωρα… Design και πράσινα άλογα. Σημασία έχει να βγάζει μάτι το logo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *