Ο δρόμος προς το μηδέν

Δες το παρακάτω γράφημα:

01

Λείπουν βασικά δεδομένα. Άξονες, τίτλοι, τιμές. Προσωπικά όταν βλέπω τέτοια γραφήματα, με τέτοια πορεία, ακόμα και χωρίς δεδομένα κάνω θετικές σκέψεις. Πρόοδος. Εξέλιξη.  Άνοδος. Οι άξονες, οι τίτλοι και οι τιμές όμως παίζουν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσεις να διαβάσεις σωστά ένα γράφημα. Δες το επόμενο:

02

Aυτό το γράφημα έρχεται να επιβεβαίωσει τις σκέψεις που κάνω όταν βλέπω ένα γράφημα που αποτελείται από μόνο μια γραμμή. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα αυξήθηκαν τα κέρδη. Δεν έχουν σημασία τα νούμερα. Κοίτα τώρα, πως ένα τόσο ωραίο γράφημα, με μερικές μόνο αλλαγές, μπορεί να μετατραπεί σε ένα όχι και τόσο ωραίο γράφημα.

03

Εγώ λοιπόν είχα να αντιμετωπίσω ένα τέτοιο γράφημα. Και εδώ νομίζω πως ήρθε η ώρα να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις που μου θέτουν συχνά πυκνά.

1. Γιατί δημιουργήθηκε το CSSIgniter;

Μπόρεσα μέσα από μια πολύ μεγάλη και κουραστική έρευνα πριν κάποια χρόνια να βγάλω κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το WordPress και την πορεία που θα ακολουθούσε. Πίστεψα πως με τις γνώσεις που είχα εκείνη την εποχή, θα μπορούσα να πάρω ένα μερίδιο της αγοράς, να κάνω αυτό που αγαπάω και παράλληλα να συνεισφέρω σε κάποια πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ήξερα ότι δεν καινοτομώ. Ήξερα ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς τα δικά μου themes. Αυτό που ήξερα με σιγουριά όμως είναι πως μπορούσα να σταθώ με άνεση και να τα καταφέρω στη συγκεκριμένη αγορά. Είχα βρεί το κομμάτι της πίτας που ήθελα. Κομμένο με χειρουργική ακρίβεια στις διαστάσεις που ήξερα ότι μπορώ να διαχειριστώ. Και τα κατάφερα. Όχι μόνος μου.

Εδώ να πω πως δεν έχω ιδέα γιατί αυτοί οι απίστευτοι τύποι (και αυτός εδώ) με ακολούθησαν. Δεν υπήρχαν κίνητρα. Δεν υπήρχαν χρήματα. Για να μην σε κουράζω, σε απλά Ελληνικά, τους ζήτησα να δουλέψουν για το CSSIgniter χωρίς αμοιβή. Και έτσι έγινε. Το γιατί δεν το έχω απαντήσει ακόμα. Ακόμα και όταν βρέθηκαν κάποια λίγα χρήματα και τους τα έδωσα, δεν ήταν αρκετά για να με ανέχονται. Τους μίλησα άσχημα. Πολύ άσχημα. Τους πίεσα. Πολύ. Τους ζητήσα παράλογα πράγματα. Έχω τόσα πολλά πράγματα να γράψω γι’ αυτούς τους τύπους. Θα το κάνω αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Για να κλείσουμε αυτό το κομμάτι, τους χρωστάω πολλά. Όχι χρήματα, πλέον όλοι πληρώνονται κανονικά. Έυχομαι μια μέρα να μπορέσω να τους το ανταποδώσω.

Αυτή λοιπόν είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Το CSSIgniter δημιουργήθηκε γιατί εκείνη την εποχή θεώρησα πως αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω καλά είναι να σχεδιάζω WordPress themes και πως μέσα από αυτή τη προσπάθεια θα βοηθούσα να λυθούν κάποια προβλήματα τα οποία είχαν αρχίσει να μοιάζουν με βουνό. Από αυτά τα βουνά που οι κορυφές τους δεν κατακτιούνται εύκολα.

2. Γιατί δεν προσλαμβάνεις άτομα; Γιατί δεν επενδύεις στο CSSIgniter; Γιατί δεν “σηκώνεις” χρήματα;

Ένας δρόμος προς το μηδέν ξέρεις δεν κρύβει μόνο αρνητικά στοιχεία όπως λύπη, κατάθλιψη, τραγωδίες, κλάματα, νεύρα, τσακωμούς, αρρώστιες, μάχες με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Κρύβει και ένα πολύ θετικό στοιχείο. Τον στόχο. Είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να φτάσεις στο μηδέν. Ξυπνάς, κοιμάσαι, περπατάς, δουλεύεις με αυτό το πράγμα στο μυαλό σου. Το μηδέν. Είναι νομίζω το μοναδικό πράγμα που σε κάνει να συνεχίζεις να προσπαθείς. Να φτάσεις το μηδέν.

Αν είχα τη δυνατότητα να σου κάνω μια ανασκόπηση των γεγονότων που καταγράφονται στην κίτρινη γραμμή που βλέπεις στο παραπάνω γράφημα, μάλλον ούτε εσύ θα έκανες κίνηση να προσλάβεις, να επισπεύσεις καταστάσεις, να σηκώσεις χρήματα. Πολλά από αυτά που θα σου έλεγα δεν θα τα πίστευες.

Όταν ξυπνάς το πρωί και ενώ έχεις μια λίστα από πράγματα στο μπλοκάκι σου που πρέπει να γίνουν η μέρα σου σταμάταει απότομα από ένα εξώδικο, ένα κατασχετήριο, ένα πρόστιμο, ένα τηλέφωνο ή μια διαπραγμάτευση τότε αλλάζουν όλα. Αλλάζει η διάθεση σου. Χάνεις κάθε ενέργεια που πίστευες ότι έχεις διαθέσιμη για να βγάλεις την μέρα και τις (normal) υποχρεώσεις σου. Σίγουρα είναι και θέμα ανθρώπου και πόσο σοβαρά ή όχι παίρνει κάποια πράγματα. Στη δική μου περίπτωση, τις τελευταίες 700 μέρες βρέθηκα αντιμέτωπος με όλα αυτά πολλές φορές. Πολλές. Ταχυπαλμία, έλλειψη ύπνου, κρύος ιδρώτας, 35.000 χιλιόμετρα, καμία όρεξη για φαγητό, καμία όρεξη για διασκέδαση. Υπήρχαν μέρες που μέσα σε ένα 8ωρο έβγαζα δουλειά 1 ώρας. Κάποιες μέρες δεν μπορούσα να δουλέψω καθόλου. Κατάφερα όλο αυτό το διάστημα να είμαι εντάξει με τις τυπικές υποχρεώσεις που είχα απέναντι στην ομάδα και το CSSIgniter. Δεν ξέρω πως αλλά υπήρχαν μέρες που απλά κατάφερνα να αδειάζω το μυαλό μου και να δουλεύω ασταμάτητα.  Σε γενικές γραμμές, τα κατάφερα αλλά επειδή ξέρω τις δυνατότητές μου, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα, θα είχα κάνει πολλά περισσότερα. Δεν θα μάθουμε ποτέ φυσικά αν αυτό ισχύει.

Το CSSIgniter μεγάλωνε. Και μεγάλωνε. Και μεγαλώνει. Και δείχνει πως θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ίσως περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζα όταν το ξεκινούσα με τον Ανάστη. Το CSSIgniter είναι μέρος μιας πολύ περίεργης αγοράς. Αυτή των WordPress themes. Όπως αποδείχτηκε το να στήσεις μια πολύ υγιή επιχείρηση δεν απαιτεί τεράστιο budget προώθησης / εξαγοράς χρηστών. Κάποια πράγματα γίνονται για σένα χωρίς να το θέλεις. Για κάποια άλλα πρέπει να ξεσκιστείς στη δουλειά. Θεωρώ δεδομένο πως πρέπει να έχεις ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης άλλο άρθρο, αν και σε αρκετές παρουσιάσεις που έχω κάνει εδώ και εκεί, έχω μοιραστεί λεπτομέρειες για το πως λειτουργεί ένα μαγαζί που πουλάει WordPress themes. Όπως και να ‘χει, το CSSIgniter άρχισε να πουλάει μέσα από κανάλια που δεν είχα υπολογίσει και αυτή η κατάσταση με έφερε σε πολύ πλεονεκτική θέση, αλλά και μπροστά σε ένα δίλλημα. Να ζητήσω βοήθεια και να επισπεύσω την ανάπτυξη του CSSIgniter ή να λύσω κάποια προσωπικά θέματα; Η απάντηση ήταν απλή. Μου ήταν απλά αδύνατο να βρεθώ μπροστά σε ανθρώπους που εκτιμώ, που με έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους και να ζητήσω το οτιδήποτε. Χρήματα, συμβουλές ανάπτυξης, συγκρότηση μεγαλύτερης ομάδας και χίλια δυο άλλα. Γιατί όμως;

Γιατί όμως;

Όταν ζεις μέσα σε μια τόσο χαοτική κατάσταση, ξεχνάς πράγματα. Ξεχνάς πως είναι να είσαι χαρούμενος. Ξεχνάς πως είναι να είσαι συγκεντρωμένος. Ξεχνάς να απολαμβάνεις πράγματα. Βασικά ξεχνάς να ζεις. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μπορώ εγώ ο ίδιος να αντιληφθώ ότι βρίσκομαι σε μια τέτοια κατάσταση και να έχω το θράσος να βγω στην αγορά και να ζητήσω το οτιδήποτε; Χρήματα; Συνεργασίες; Συμβουλές; Θεώρησα λοιπόν σωστό, εφόσον το CSSIgniter μεγαλώνει με τον μαγικό τρόπο που μεγαλώνει, να δώσω λύση πρώτα σε οικογενειακά / προσωπικά προβλήματα και μετά να δω πως μπορώ να ανεβάσω το CSSIgniter στην μεγάλη κατηγορία. Όλα δείχνουν πως ήταν η σωστή απόφαση. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ “what if” γιατί αν η απόφαση μου ήταν να δώσω έμφαση στο CSSIgniter το “what if” το οποίο θα είχα να διαχειριστώ θα ήταν απλά ανυπόφορο. Με άλλα λόγια, δεν κυνήγησα το CSSIgniter με μεγαλύτερη ταχύτητα γιατί το στομάχι μου δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ταυτόχρονα 2 τόσο μεγάλα πράγματα. Εγώ λοιπόν ο ίδιος πάτησα φρένο, βασισμένος στις δυνατότητες / δύναμη / κουράγιο / γνώσεις / εμπειρίες που έχω και περιόρισα την εξέλιξη του CSSIgniter.

Σήμερα

Σήμερα ο δρόμος προς το μηδέν είναι βατός. Σχετικά σύντομος και βατός. Θα πρέπει να κάνω χοντροκομμένα λάθη για να μην φτάσω εκεί. Έχω αρχίσει και δουλεύω χωρίς να σκέφτομαι ούτε για 1 λεπτό κάτι άλλο. Μπορώ και τρώω χωρίς να τα παρατάω στη μέση. Μπορώ και κοιμάμαι κάποιες (συνεχόμενες) ώρες. Μπορώ και βλέπω ολόκληρη ταινία χωρίς να χάνω ολόκληρα κομμάτια. Μπορώ και συμμετέχω σε συζητήσεις ακούγοντας προσεκτικά ΟΛΑ όσα μου λένε. Μπορώ και θυμάμαι πράγματα. Υπάρχουν ολόκληρες εβδομάδες που το τηλέφωνο δεν χτυπάει ούτε μια φορά για κακό λόγο και όταν χτυπάει είναι καθαρά για διαδικαστικούς λόγους. Αρχίζει και χαλαρώνει το στομάχι μου. Τα μαλλιά μου δεν άσπρισαν όλα.  Οι φορές που σκέφτομαι αν κάτι το έζησα πραγματικά η αν το έβλεπα στον ύπνο(?) μου λιγοστεύουν. Βοήθησα έναν άνθρωπο, 3 χρόνια άνεργο, να προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του. Έναν άλλον, με ποσοστό αναπηρίας 70% από το 2010, που του δόθηκε η σύνταξη που διακαιούται μετά απο 35 χρόνια σκληρής δουλειας, μόλις πριν 1 μήνα να ανταπεξέλθει σε κάποιες υποχρεώσεις όλο αυτό το διάστημα. Να σταθώ δίπλα σε έναν ακόμα που έζησε έναν ψυχολογικό εφιάλτη. Να υψώσω το μεσαίο δάχτυλο σε όσους πίστεψαν έστω και για ένα λεπτό πως δεν θα τα καταφέρουμε. Να υψώσω το μεσαίο δάχτυλο σε “συγγενείς” που έβαλαν τους ανθρώπους μου σε απίστευτες περιπέτειες. Να είμαι σε γενικές γραμμές καλά. Όλα αυτά, με τις απολαβές μου από το CSSIgniter.

Αύριο

Σχεδόν στα 36 μου πλέον, δεν είχα ποτέ οικονομική άνεση. Ούτε σήμερα έχω αλλά όλο αυτό το διάστημα που έπεφτα με απίστευτη ταχύτητα από τον γκρεμό αντί να πέσω και να σπάσω τα μούτρα μου κατάφερα και έφτιαξα ένα πολύ καλό αλεξίπτωτο.  Το χρησιμοποίησα και έχω να σου πω πως η θέα είναι καταπληκτική, είμαι μέλος της καλύτερης ομάδας του κόσμου, το CSSIgniter μεγαλώνει, κάθε βράδυ πέφτω να κοιμηθώ και περιμένω να ξημερώσει για να κάτσω να δουλέψω και όλα θα πάνε καλά. Μόνο η σκέψη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δουλεύω σε λίγο καιρό χωρίς όλα αυτά στη πλάτη μου με χαροποιεί ιδιαίτερα και μου δίνει δύναμη. Σήμερα είμαστε 4. Αύριο θα είμαστε 134 και το CSSIgniter θα αποδείξει τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει στην κοινότητα του WordPress.

Δηλαδή το CSSIgniter θα αλλάξει τον κόσμο;

Σε καμία περίπτωση. Να βελτιώσει κάποιες πτυχές της δημιουργίας / διαχείρισης ένος site για όλους εμάς τους υπόλοιπους, σίγουρα. Ήδη έχει βελτιώσει αυτό το κομμάτι της ζωής 21,000 άνθρωπων.

Τον δικό σου κόσμο; Τον άλλαξε;

Τον άλλαξε ναι. Και αυτό είναι κάτι για μένα.

8 comments

  1. Εύχομαι το CSSIgniter να καλύψει όλα τα κενά που δεν μπόρεσαν οι άλλοι! Καλή επιτυχία και από εμάς! Είμαι σίγουρος οτι κάποια μέρα θα κοιτάζεις μόνο τα γραφήματα των κερδών 😀 😀

  2. Εύχομαι καλή επιτυχία στο CSSIgniter και ελπίζω να μοιράζεσαι περισσότερο με τον κόσμο τις προσπάθειές σου.
    Είναι καλό να διαφημίζεται και αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα, αυτή που βασίζεται σε ισχυρά foundations αντί για υποθετικά projections – τα γαλόνια ιδρώτα και η επιβίωση από το άγχος είναι το καλύτερο investment για το μέλλον.

    1. Ευχαριστώ Σπύρο. Καθυστερώ μερικές φορές γιατί θέλω τα γεγονότα να “κάθονται” λίγο μέσα μου ώστε να παρουσιάζω μόνο τη πραγματικότητα και όχι δράματα, υπερβολές κλπ.

  3. Κατάθεση ψυχής, πραγματικά! Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια φίλε Γεράσιμε, τέτοιες προσπάθειες πρέπει να βγαίνουν μπροστά στα Ελληνικά tech news γιατί είσαι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σου, είμαι σίγουρος ότι έχεις να ανέβεις πολλά σκαλοπάτια ακόμη. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο φίλε Γεράσιμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *