Σκόρπιες σκέψεις περί τυπογραφίας στο Web

Πριν γράψω οτιδήποτε άλλο να επισημάνω πως για όλα όσα γράφονται εδώ βάζω μέσα και τον εαυτό μου.

Διαβάζουμε λοιπόν το τελευταίο διάστημα πολλά άρθρα που σαν θέμα έχουν τη χρήση οποιασδήποτε γραμματοσειράς θέλουμε! Οι browsers είναι έτοιμοι! Έφτασε η στιγμή! Και συμφωνώ. Πραγματικά οι browsers έχουν ωριμάσει αρκετά πλέον ώστε να καταλάβουν νέες τεχνολογίες σχετικές με τη τυπογραφία.

Γι’ αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι αν οι χρήστες πίσω από τους browsers είναι έτοιμοι για τέτοια πράγματα και ακόμη χειρότερα αν αυτοί που υλοποιούν τέτοιες τεχνικές στις σελίδες τους έχουν τη γνώση που απαιτείται ώστε να το κάνουν. Και δε μιλάω για τεχνικές γνώσεις για το πώς βάζεις μια custom γραμματοσειρά σε μια σελίδα. Ειδικά μετά την έλευση του TypeKit αυτό πλέον είναι αστείο. Μιλάω όμως για το πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Τι θα προσθέσει μια custom γραμματοσειρά στους τίτλους ή στα κείμενα μας; Πως επικοινωνεί όλο αυτό με το χρήστη; Και πάνω απ? όλα, διαβάζονται αυτά που γράφω;

Άρα ας μείνουμε στις Arial, Verdana και Georgia.

Σε καμία περίπτωση. Όμως πόσοι από εμάς έχουμε μελετήσει ακόμα και αυτές τις 3 γραμματοσειρές; Πόσοι από εμάς έχουμε κάτσει να δούμε διάφορους συνδυασμούς τίτλων – κειμένων μόνο με αυτές τις γραμματοσειρές; Ακόμα χειρότερα, πόσοι από εμάς κατάφεραμε να ξεφύγουμε από τα 11px σε body text και να πάμε σε κάτι πιο ευκολοδιάβαστο και ο λόγος που το κάναμε είναι επειδή κάποιο μεγάλο και διάσημο site το έκανε; (Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε το γιατί).

Πιστεύω πως όχι πολλοί. Απλά επειδή πλέον αυτές οι γραμματοσειρές είναι «βαρετές» ας παίξουμε με καινούργια παιχνίδια. Να παίξουμε γιατί όχι, απλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας ας βάλουμε το γεγονός πως εκείνη τη στιγμή παίζουμε με τους χρήστες μας. Γιατί το λέω; Ας φέρω ένα παράδειγμα. Δες τη παρακάτω γραμματοσειρά που προσφέρει το TypeKit στη συλλογή του.

specimen

Πες μου εσύ ποιος θα με αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσω την παραπάνω γραμματοσειρά σε body text; Χα. Κανείς. Μη μου πείς «μα αυτό το πράμα δε διαβάζεται και η κοινή λογική θα σε αποτρέψει» γιατί ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από τη χρήση της Comic Sans τόσα χρόνια. Και είμαι 100% σίγουρος πως θα δούμε περίεργα πράγματα. Γιατί; Γιατί το να χρησιμοποιείς custom γραμματοσειρές είναι trend και είναι cool. Η προηγούμενη πρόταση πιστεύω πως θα είναι η απάντηση πολλών επαγγελματιών του χώρου προς τους πελάτες του όταν ερωτηθούν σχετικά.

Ο άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω πως δεν ήρθε η ώρας μας να παίξουμε με τέτοια παιχνίδια είναι γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τιθασεύει πράγματα ακόμα πιο βασικά και από τη τυπογραφία. Grid; Χρώμα;; Προσβασιμότητα;;; Χρηστικότητα;;;; ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ;;;;;

Αν όντως έχεις λύσει όλα τα παραπάνω βασικά έχεις σταματήσει να διαβάζεις μιας και δεν αναφέρομαι σε σένα. Αναφέρομαι σε εσένα που βγάζεις το ψωμί σου από αυτή τη δουλειά και πολλές φορές πρέπει να ανακατευτείς με όλα τα παραπάνω.

Άρα ας μείνουμε στις Arial, Verdana και Georgia.

Και ξανά η απάντηση είναι σε καμία περίπτωση. Αυτό που θέλω να πω είναι ναι στη χρήση τους αλλά μόνο για να εξυπηρετεί ένα σκοπό όλο αυτό. Όπως τα χρώματα που διάλεξες, το grid που χρησιμοποίησες, τη λογική πίσω από τα κείμενα που έγραψες, βρες και μια καλή δικαιολογία για να χρησιμοποιήσεις ένα extra font στη σελίδα σου.

Ήδη έχω μεγάλο πρόβλημα ένα βήμα πριν αρχίσω να διαβάζω το περιεχόμενο σου. Δε μπορώ να το βρω. Ε αφού το βρήκα, δώσε μου τη δυνατότητα να το διαβάσω σαν άνθρωπος.

Θα υπάρξει και συνέχεια, αυτά είχα στο κεφάλι μου αυτή τη στιγμή.

4 comments

 1. Καταλαβαίνω τι λες, αλλά διαφωνώ.

  Σύμφωνοι, όταν έχουμε τόσες πολλές δυνατότητες, τότε θα γίνουν ανοησίες σαν αυτές που περιγράφεις. Ούτε έχουμε εμβαθύνει αρκετά ούτε θα αποφύγουμε τις γνωστές βλακώδεις trendιές. Εξάλλου, δεν τις είδαμε και στο Flash, όπου το font embedding είναι δεδομένο; Τις είδαμε και τρομάξαμε.

  Όμως πριν ανακαλύψουμε το μαχαίρι είχαμε λιγότερους τρόπους να σφάζουμε μεν, αλλά και μεγαλύτερη δυσκολία να κόβουμε το ψωμί μας δε.

  Με αυτό το υπεραπλουστευτικό (;) σκεπτικό, προσωπικά θέλω πάρα πολύ να μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα εργαλεία. Το παράπονό μου είναι ότι *δεν* έχω καλές γραμματοσειρές για τα ελληνικά. Ακόμα οι ελληνικοί χαρακτήρες για την Arial, τη Verdana και τη Georgia είναι φτωχότεροι από τους αντίστοιχους λατινικούς.

  Και αυτή την περίοδο, είτε ακούγεται διεστραμμένο είτε όχι, έχω φάει γερό κόλλημα με το δικό μου site που θέλω να φρεσκάρω και, ξεκινώντας από την τυπογραφία, δεν μπορώ να πάω παρακάτω. Γιατί η Georgia π.χ. είναι super στα αγγλικά, αλλά στους ελληνικούς χαρακτήρες πάνω από 14px μου φαίνεται γελοία.

  Εντάξει, έχω ξεφύγει. Sorry για την κατάχρηση χώρου.

 2. Δε με τρομάζεις. Εσύ προσωπικά. Γιατί ξέρω πόσες φορές θα το σκεφτείς και πόσο θα το ψάξεις πριν τη χρησιμοποιήσεις την Ελληνική γραμματοσειρά που θα σε ικανοποιήσει. Και να έχεις δίκιο για τις Ελληνικές γραμματοσειρές.

  Απλά αυτό που λέω είναι πως όπως και να είναι αυτές οι γραμματοσειρές, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί. Αναρωτιέμαι δηλαδή πως θα σκανάρω ένα κείμενο που είναι γραμμένο με μια όμορφη γραμματοσειρά αλλά διαφορετική. Και έχοντας αντιμετωπίσει άλλα 10 προβλήματα πριν φτάσω στο σημείο να διαβάζω.

  Από χώρο έχουμε μπόλικο και τον κάνουμε ότι θέλουμε. Use as much as u need 😀

 3. Για μένα προσωπικά, δεν άλλαξε κάτι.

  Δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο που χρησιμοποιούσα την τυπογραφία λόγω αυτού. Και διαφωνώ κάθετα με τον Γιάννη, η Georgia σε μεγάλο μέγεθος (και anti-aliasing, βεβαίως βεβαίως) μας έχει.

  Αυτή που δεν βλέπεται σε ελληνικά είναι η Arial (αν είναι να τη χρησιμοποιήσεις, βάλε 12px τουλάχιστον) και η Lucida Grande σε φάσεις.

  Αλλά I can see your point. Που να αρχίσουν κι οι δικοί μας να ανακαλύπτουν το @font-face.

  Εκεί θα δεις πόνος.

 4. @sugarenia:

  Μα οι δικοί μας είναι που με φοβίζουν περισσότερο. Όσο για τη Georgia, υπάρχουν φορές που μου αρέσει και άλλες που όχι και τόσο. Δε ξέρω με τι έχει να κάνει ακριβώς αλλά θα συνεχίσω να τη χρησιμοποιώ 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *