WordCamp Athens 2017 – Εντυπώσεις

Για 2η συνεχόμενη χρονιά είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το WordCamp Athens. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, WordPress σπασίκλες μαζευτήκαμε από όλη την Ευρώπη για να παρακολουθήσουμε παρουσιάσεις, να συζητήσουμε και φυσικά να μάθουμε τα τελευταία κουτσομπολιά του χώρου. Πέρασα ωραία. Αυτές είναι οι εντυπώσεις μου.

Η διοργάνωση

Δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διοργανωτική ομάδα. Χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες, είμαι σίγουρος πως δεν πρέπει να ήταν και πολύ εύκολο το όλο εγχείρημα. Όπως θα διαβάσεις παρακάτω, έχω μερικές ενστάσεις. Χωρίς WordCamp όμως δεν θα μπορούσα να έχω ενστάσεις οπότε αν βαρέθηκες ήδη και δεν διαβάσεις παρακάτω, αυτό που κρατάς είναι πως πλέον έχεις WordCamp Athens και αυτό το οφείλεις στη προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων που αφιέρωσαν χρόνο για να το διοργανώσουν.

Οι παρουσιάσεις

Η φύση της δουλειάς με θέλει στο WordCamp.tv να παρακολουθώ άπειρες παρουσιάσεις κάθε χρόνο. Φέτος, στο WordCamp Athens είδα την καλύτερη παρουσίαση, αλλά και την χειρότερη ever. Η καλύτερη ήταν η παρουσίαση του David Lockie με τίτλο “Enterprise ecommerce with WooCommerce at the center” και η χειρότερη, well, ας μη χαλάσουμε τις καρδιές μας. Απλά ήταν για χρυσό βατόμουρο.

Γενικά, το πρόγραμμα είχε παρουσιάσεις για όλα τα γούστα.  Design, development, HR, νομικά θέματα, ecommerce, the works. Αυτό βέβαια που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι πως δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κάποια παρουσίαση για το project Gutenberg. Για να μην υπήρχε βέβαια, σημαίνει πως δεν θα υπήρχε και κάποια πρόταση για τέτοια παρουσίαση. Περίεργο.

Ο Αντώνης ο Καρπετόπουλος

Την έκανα πολύ κέφι την παρουσίασή του. Γνώριζα το όνομα αλλά δεν ασχολούμαι με αθλητικά οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω. Βρέθηκα από ανάγκη εκεί μιας και δεν βρήκα θέση στην 2η αίθουσα όπου ο Aleksandar Savkovic έδωσε μια παρουσίαση με τίτλο How to hire the right person and how to be the right person for the job που φυσικά με ενδιέφερε περισσότερο αλλά όχι για να τον παρακολουθήσω όρθιος.

Αν θες μια γνώμη για την παρουσίαση του κ. Καρπετόπουλου, well, λάθος ώρα, λάθος αίθουσα και μάλλον λάθος event. Άκουσα μια πολύ ωραία ιστορία αλλά έχω την εντύπωση πως θα μπορούσα να την ακούσω σε κάποιο meetup, όχι σε WordCamp και μάλιστα όχι στις 12:30 το μεσημέρι στη “μεγάλη” αίθουσα.

O Εντερπρενερ

Ήταν ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση της συμμετοχής του Εντερπρενερ. Για κάποιο λόγο όμως, λίγες ώρες πριν την παρουσίασή του μάθαμε ότι δεν θα έρθει. Δεν έχω ιδέα γιατί και δεν με ενδιαφέρει να σου πω την αλήθεια. Θα περιμένε κανείς μια τέτοια παρουσίαση να λάβει χώρα προς το τέλος του event. Nope. Όπως και η παρουσίαση του κ. Καρπετόπουλου, έτσι και ο Εντερπρενερ έλαβε θέση στη καρδιά του προγράμματος. Ο κ. Καρπετόπουλος ήρθε τουλάχιστον. Ο Εντερπρενερ ήταν προγραμματισμένος αν θυμάμαι καλά λίγο πριν ή λίγο μετά το μεσημεριανό διάλειμμα και έλαμψε διά της απουσίας του δημιουργώντας ένα κενό στο πρόγραμμα. Μη ξεχνιέσαι, είσαι σε WordCamp όπου παρουσιάσεις τύπου “Building an E-commerce Progressive Web App with React and WooCommerce” ήταν προγραμματισμένες για τις 6:30 το απόγευμα. Για να ακούσουμε τον Εντερπρενερ.

To πρόγραμμα

Προσωπικά θα ήθελα 2 ξεκάθαρα tracks. Π.χ. ένα “Βeginners” και ένα “Advanced”. Ένα “Bloggers” και ένα “Developers”. ‘Eνα “Α” και ένα “Β”. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα όμως, that’s just me. Σαν theme / plugin developer με ενδιέφεραν μόνο 2 παρουσιάσεις. Βέβαια, δεν είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε και τόσοι πολλοί ώστε να δωθεί βάρος εκεί οπότε καταλαβαίνω και την έλλειψη τέτοιων παρουσιάσεων. Αν θα άλλαζα κάτι θα ήταν σίγουρα η σειρά των παρουσιάσεων. WordPress first, everything else second.

O χώρος

Όλα καλά. Ωραίες αίθουσες, άπειρος χώρος για χορηγούς και πηγαδάκια. Υπήρχε και φαγητό. Δεν υπήρχε όμως χώρος για να σταθείς να φας το φαγητό. Ίσως γι’ αυτό και να βρεθήκαμε τόσοι πολλοί ταυτόχρονα στον φούρνο απέναντι. Έχω την εντύπωση πως ο χώρος που έγινε πέρυσι το WordCamp (Τεχνόπολη) ήταν πιο βολικός.

Μια συμβουλή προς υποψήφιους χορηγούς

Κύριος σκοπός μιας χορηγίας ενός WordCamp είναι η οικονομική στήριξη που χρειάζεται ένα τέτοιο event για να πραγματοποιηθεί. Αν βγάζεις χρήματα με οποιονδήποτε WordPress τρόπο, ο δεύτερος λόγος είναι για να βοηθήσεις στη διάδοση του. Ο τρίτος λόγος είναι για να δείξεις την ευγνομωσύνη σου στην προσπάθεια που καταβάλλουν χιλιάδες εθελοντές ανά τον κόσμο ώστε να συνεχίσει το WordPress να υπάρχει και να σου δίνει τη δυνατότητα να πουλάς τα προϊόντα / υπηρεσίες σου πάνω σε αυτό. Η επιχειρηματική σου ατζέντα έρχεται τελευταία. Φυσικά και πρέπει να έχεις ατζέντα αλλά όταν είναι ο μοναδικός λόγος συμμετοχής σε ένα τέτοιο event, well, χτυπάει άσχημα. Και συζητιέται. Πολύ. Προσοχή λοιπόν.

Γενικά

Όπως είπα και στην αρχή, χωρίς WordCamp δεν θα υπήρχαν και σχόλια. Αγαπάμε WordPress, αγαπάμε WordCamp Athens και λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοργανωτική ομάδα. Του χρόνου θα είναι σίγουρα ακόμα καλύτερο.

5 comments

 1. Καλησπέρα, Γεράσιμε,

  Ως lead organiser του camp θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα σχετικά με τα όσα αναφέρεις. Θα προσπαθήσω να μείνω μόνο σε όσα μπορούν να τοποθετηθούν, όσο είναι δυνατόν αυτό, στη σφαίρα της αντικειμενικής αντιμετώπισης.

  Οι παρουσιάσεις

  Πράγματι, αυτό που ισχύει σε κάθε camp είναι ότι οι παρουσιάσεις έρχονται κυρίως από αιτήσεις μελών της κοινότητας στο call for speakers. Και πράγματι δεν υπήρξε καμία σχετική με Gutenberg. (Παρολαυτά, έγινε μια παρουσίαση για Gutenberg στο τελευταίο αθηναϊκό meetup, αλλά από ομιλητή που ήταν και πέρυσι ομιλητής στο WCAth2016, οπότε μπήκαμε στη διαδικασία, καλώς ή κακώς, να δώσουμε προτεραιότητα σε νέους ομιλητές.)

  Φυσικά, ένα μέρος των παρουσιάσεων προκύπτει και από προσκλήσεις ομιλητών. Μια τέτοια ήταν ο Καρπετόπουλος, για τον οποίο διαφωνώ κάπως με αυτά που αναφέρεις, αλλά αυτό πάει στη σφαίρα του υποκειμενικού και μπορούμε να τσακωθούμε καλύτερα στο FB για αυτό.

  O Εντερπρενερ

  Κάναμε μερικές επίσημες ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα που ίσως να διέφυγαν της προσοχής. Το τεχνικό πρόβλημα στο οποίο κόλλησε η ομιλία ήταν το γεγονός ότι ο ομιλητής ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ το WordCamp Central “τελικά” δεν το δέχθηκε αυτό. Το γιατί έγινε αυτό, φυσικά πολύ κακώς κατέληξε τελευταία στιγμή, ήταν ένας συνδυασμός παρασκηνίου και χειρισμών δικών μας και του Central. Οι χειρισμοί αυτοί είναι ανοιχτοί σε κριτική αλλά δε θα την κάνω εδώ. Επίσης, βοήθησε το γεγονός ότι το Central ήταν επικεντρωμένο στο WCUS, που έγινε μια εβδομάδα πριν το δικό μας και οι αντιδράσεις τους ήταν αρκετά αργές.

  Το παρασκήνιο είχε να κάνει με καταγγελίες εναντίον μας γύρω από το ότι ο ομιλητής δεν ταιριάζει σε ένα WordCamp, η θεματολογία του το προσβάλλει, πως έρχεται για να προμοτάρει την εταιρεία του και διάφορα άλλα ανυπόστατα και λιγάκι ακραία. Καθώς όμως τα θέματα αυτά φυσικά ξεπεράστηκαν, με το αντίστοιχο όμως κόστος σε χρόνο, ανέκυψε το ζήτημα της ανωνυμίας. Το ζήτημα αυτό, ναι, αρχικά και σε πρώτο επίπεδο το είχαμε ξεκαθαρίσει με το Central αλλά, στο τέλος, λόγω του παρασκηνίου που δημιουργήθηκε, τέθηκε ως κόκκινη γραμμή.

  To πρόγραμμα

  Εδώ το αντικειμενικό πρόβλημα είναι το να συνδυάσει κανείς ταυτόχρονα και με ισορροπημένο τρόπο ομιλίες διαφορετικών επιπέδων γνώσεων, πολλαπλών θεματικών, όλα μέσα σε μία-δύο ημέρες, από ικανούς ομιλητές, που να είναι και ως επί το πλείστον Έλληνες και μάλιστα υπό τους όρους που εξέθεσα και παραπάνω για το πώς γίνεται η επιλογή τους. Είναι μια καθόλου εύκολη πρόκληση. Ίσως χρειαζόμαστε θεματικά tracks ή θεματικά camps ή… ποιος ξέρει τι… Να το δούμε αυτό.

  Ο χώρος

  Προσπαθώ να το συλλάβω αυτό που λες, μιας και υπήρχαν πολλά τραπέζια για πηγαδάκια, καφέ και φαγητό, ενώ πέρυσι δεν υπήρχε ούτε ένα. (Υπήρχε φυσικά και πολύς κόσμος!) Η Τεχνόπολη βέβαια βοηθούσε κατά τα άλλα γενικότερα στη δημιουργία φιλικής ατμόσφαιρας λόγω της φύσης του χώρου, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο community. Τελικά όμως, παρείχε πολύ-πολύ λιγότερες ανέσεις, τις οποίες αναγκαζόμασταν να αναπληρώσουμε με προσωπική δουλειά, στησίματα, μαστορέματα, κλπ.

  Τέλος, προσυπογράφω κι επαυξάνω αυτό που λες για τους χορηγούς και το επεκτείνω σε όλους τους συμμετέχοντες! Θέλω να πω ότι πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι ένα WordCamp είναι πρωτίστως ένα εθελοντικό, community event. Είναι δευτερευόντως ένα event το οποίο κάποιος επισκέπτεται για προσωπικό όφελος (ό,τι κι αν σημαίνει το προσωπικό όφελος για τον καθένα από την πλευρά του). Σε ένα WordCamp είμαστε όλοι εθελοντές: διοργανωτές, ομιλητές, χορηγοί, κοινό, ο καθένας από το πόστο του και στην αναλογία του.

  Κατά τα άλλα, ειλικρινά ευχαριστούμε και για τον κόπο να γράψεις το άρθρο -αυτό σημαίνει ότι το γενικά camp εκτιμάται και είναι απαραίτητο- και για την επισήμανση σημείων που θα το κάνουν καλύτερο -αυτό θέλουμε όλοι και τα ακούμε με πολύ ενδιαφέρον- αλλά και για τα καλά λόγια για τη διοργάνωση.

  Χρόνια Πολλά είπαμε;

  1. Χρόνια πολλά βεβαίως βεβαίως.

   Για τον κ. Καρπετόπουλο έτσι είναι. Παρακολουθούσα και το κοινό που τον παρακολουθούσε προσεκτικά οπότε όντως είναι υποκειμενικό.

   Για τον Εντερπρενερ δεν ήξερα ότι παίχτηκε τέτοιο έργο. Κρίμα. Πάντως η άποψη μου συνεχίζει να είναι πως θα έπρεπε να μπει κάπου στο τέλος σαν ένα ευχάριστο κλείσιμο. Δεν θα υπήρχε και κανένα πρόβλημα όπως ήρθαν τα πράγματα. (Αντιδράσεις ε; wtf..)

   Για τον χώρο ναι έχεις δίκιο. Φαντάζομαι πως σε σχέση με πέρυσι θα είχατε λιγότερη δουλειά να κάνετε απλά κι εγώ έχω την αίσθηση πως ήταν λίγο πιο community friendly.

   Όλα καλά γενικώς. Να έχουμε WordCamp και να συζητάμε πράγματα. Θετικά και αρνητικά. Αν υπάρχει καλή διάθεση (και προφανώς υπάρχει) μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν όλα.

 2. “Σε ένα WordCamp είμαστε όλοι εθελοντές: διοργανωτές, ομιλητές, χορηγοί, κοινό, ο καθένας από το πόστο του και στην αναλογία του.”
  Τάκης Μπουγιούρης

 3. Και καλά κάνετε κουβέντα «γιατί δεν ήρθε ο Εντρπρενερ» για το ξεκάρφωμα και για να μην καταλάβουμε ότι ο Γεράσιμος είναι επιτέλους πίσω από αυτή τη σελίδα :Ρ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *